Στρατηγική – Επιχειρηματικός Σχεδιασμός

Κάθε επιχείρηση χρειάζεται μια ξεκάθαρη Επιχειρηματική Στρατηγική και ανάλογες τακτικές που να της επιτρέπουν να ανταγωνίζεται αποτελεσματικά στο σύγχρονο και απαιτητικό περιβάλλον της αγοράς.

Μέσα από τις υπηρεσίες μου προσφέρω ‘κατεύθυνση’ στην επιχείρησή σας και πρακτικές λύσεις για επίτευξη συστηματικής και αποτελεσματικής ανάπτυξης.

Πιο κάτω παρουσιάζονται οι επί μέρους υπηρεσίες που αφορούν σε Στρατηγική – Επιχειρηματικό Σχεδιασμό.


Μελετη Βιωσιμοτητας – Feasibility Study …(Πατηστε για ανοιγμα)

Μια μελέτη βιωσιμότητας – συχνά ονομάζεται και Τεχνοοικονομική Μελέτη ή Οικονομοτεχνική Μελέτη – είναι απαραίτητη για σκοπούς αντικειμενικής αξιολόγησης της βιωσιμότητας μιας καινούριας επιχείρησης ή ενός νέου έργου – project.

Η Μελέτη Βιωσιμότητας προηγείται ενός Ε.Σ.

Σε αντίθεση με ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο το οποίο αναλύει με λεπτομέρεια τα βήματα που απαιτούνται για επίτευξη συγκεκριμένων στρατηγικών, λειτουργικών και οικονομικών στόχων, η μελέτη βιωσιμότητας απαντά στο πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να προβληματίζει κάθε επιχειρηματία, πριν από οτιδήποτε άλλο:

“Είναι η ‘ιδέα’ μου βιώσιμη και οικονομικά συμφέρουσα;

Μια Μελέτη Βιωσιμότητας εξετάζει διάφορα θέματα

Μεταξύ άλλων, διερευνόνται:

  • Θέματα αγοράς – ζήτηση και ανταγωνισμός
  • Τεχνικά θέματα / εξοπλισμός
  • Λειτουργικά και οργανωτικά
  • Νομικά – κανονιστικά θέματα
  • Οικονομικά Στοιχεία / Χρηματοοικονομικά δεδομένα

Aποτελέσματα

Εάν τα συμπεράσματα της μελέτης δείξουν ότι ένα έργο δεν μπορεί να θεωρείται βιώσιμο / ελκυστικό επενδυτικά, τότε το έργο δεν πρέπει να ξεκινήσει.

Το αποτέλεσμα της Μελέτης Βιωσιμότητας καταδεικνύει το κατά πόσον αξίζει να προχωρήσει κανείς με ένα συγκεκριμένο έργο

Η εμπειρία μου δείχνει ότι, είναι συχνές οι περιπτώσεις που εταιρείες / επιχειρηματίες αποφεύγουν την ετοιμασία μιας μελέτης βιωσιμότητας, είτε διότι είναι πεπεισμένοι ότι η ιδέα τους είναι πολύ καλή, είτε διότι ‘φοβούνται’ ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα.

attentionΠαρότι είναι συχνά δύσκολο να αποδεχτεί κανείς αποτελέσματα μελέτης τα οποία δείχνουν ότι μια ιδέα δεν είναι βιώσιμη, είναι ασυγκρίτως καλύτερο από το να το διαπιστώνεις μετά που θα ξοδέψεις (και θα χάσεις) σημαντικά κεφάλαια και χρόνο.

Αντίθετα, εάν τα αποτελέσματα της μελέτης είναι θετικά, ο επενδυτής μπορεί να προχωρήσει στα επόμενα βήματά του με μεγαλύτερη σιγουριά, χρησιμοποιώντας την ανάλυση / περιεχόμενο της μελέτης ως έναυσμα για την κατάρτιση ενός πιο λεπτομερούς Επιχειρηματικού Σχεδίου.

Επιχειρηματικο Σχεδιο – Business Plan …(Πατηστε για ανοιγμα)

Ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο (Ε.Σ.) παραθέτει το όραμα και τους στόχους μιας επιχείρησης αλλά και εκείνες τις στρατηγικές και τακτικές οι οποίες είναι ικανές να οδηγήσουν την επιχείρηση στην εκπλήρωση των στόχων αυτών.

Ποιος ο Σκοπός του συγκεκριμένου Ε.Σ.;

Το Ε.Σ. είναι απαραίτητο εργαλείο για κάθε υφιστάμενη ή καινούρια επιχείρηση

Ένα ποιοτικό Ε.Σ. πρέπει να ανταποκρίνεται στον σκοπό για τον οποίο ετοιμάζεται σε σχέση και με τα συγκεκριμένα ενδιαφερόμενα μέρη – αποδέκτες.  Αυτό σημαίνει ότι ένα Ε.Σ. δεν μπορεί να έχει την ίδια ακριβώς δομή και να επικεντρώνεται στα ίδια επί μέρους πλάνα με κάποιο άλλο.

  • Για ενδιαφερόμενα μέρη ΕΚΤΟΣ της επιχείρησης
    Μια επιχείρηση η οποία στοχεύει σε χρηματοδότηση από τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην τεκμηρίωση της βιωσιμότητας της επένδυσης και στην ικανότητα της επιχείρησης να αναπτυχθεί με τρόπο που να είναι σε θέση να καλύπτει και την χρηματοδότηση που θα εξασφαλίσει.

attentionΕάν ο στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων από επενδυτές (ιδιώτες, venture capital κλπ), τότε πέραν των πιο πάνω απαιτείται μια πιο αναλυτική τεκμηρίωση της απόδοσης που μπορεί να προσφέρει η επένδυση και μια ρεαλιστική ‘στρατηγική εξόδου’ με ψηλές αποδόσεις, ικανή να πείσει τους υποψήφιους επενδυτές να συνεισφέρουν κεφάλαια στην εταιρεία.

  • Για χρήση ΕΝΤΟΣ της επιχείρησης
    Ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο το οποίο προορίζεται για χρήση εντός της επιχείρησης, είναι απαραίτητο σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις όπου μια επιχείρηση προγραμματίζει την είσοδο στην αγορά ενός νέου προϊόντος ή μιας καινούριας υπηρεσίας, αναδιοργάνωση της επιχείρησης, επένδυση σε νέες τεχνολογίες, ανακαίνιση ενός εργοστασίου κλπ.

attentionΣε αυτές τις περιπτώσεις, το Επιχειρηματικό Πλάνο αποτελεί αναντικατάστατο εργαλείο αξιολόγησης εναλλακτικών επιλογών, επικέντρωση σε κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας, οργάνωση και ευθυγράμμιση του προσωπικού για επιτυχία των στόχων που τέθηκαν και αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης και επιτυχίας του προγράμματος με τη χρήση, πέραν των χρηματοοικονομικών δεικτών, άλλων κρίσιμων δεικτών επίδοσης.

Η ετοιμασία του Ε.Σ. απαιτεί ένα ευρύ φάσμα γνώσεων

Για την ετοιμασία ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου απαιτείται ένα ευρύ φάσμα γνώσεων το οποίο περιλαμβάνει διάφορα γνωστικά αντικείμενα, μεταξύ άλλων, μάρκετινγκ, διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, χρηματοοικονομικά, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, διαχείριση λειτουργιών επιχείρησης (operations management) κ.α.

Πλανο Μαρκετινγκ – Marketing Plan …(Πατηστε για ανοιγμα)

Το Πλάνο Μάρκετινγκ παραθέτει με λεπτομέρεια τις μεθόδους και τακτικές που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων μάρκετινγκ τους οποίους έχει θέσει η επιχείρηση.

Πόσο λεπτομερές χρειάζεται να είναι;

Για μια μικρή επιχείρηση, το Πλάνο Μάρκετινγκ το οποίο περιλαμβάνεται σε ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο είναι συχνά αρκετό για να καθοδηγήσει τα στελέχη της επιχείρησης στις λειτουργίες μάρκετινγκ.

Για μεγαλύτερες εταιρείες, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ξεχωριστό λεπτομερές πλάνο, το οποίο μάλιστα πρέπει να τυγχάνει τακτικής παρακολούθησης και επικαιροποίησης.

Παρακολούθηση και Επικαιροποίηση

Οι συνθήκες της αγοράς αλλάζουν, άρα το πλάνο θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα

Πέραν της ανάγκης επικαιροποίησης του πλάνου για αναπροσαρμογή του στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, η συχνή παρακολούθηση επιτρέπει την αξιολόγηση της επίδοσης της επιχείρησης με βάση σχετικούς μετρήσιμους στόχους – κύκλος εργασιών (ανάλυση ανά προϊόν ή υπηρεσία, ανάλυση ανά τμήμα της αγοράς), κερδοφορία, απόδοση της επένδυσης, μερίδιο αγοράς κ.α.

Σχετικοί τομείς μελέτης

Το μάρκετινγκ, ως μία από τις βασικές λειτουργίες μιας επιχείρησης, περιλαμβάνει διάφορους επί μέρους τομείς μελέτης όπως, μεταξύ άλλων, έρευνα και τμηματοποίηση της αγοράς, τιμολόγηση προϊόντων, κανάλια διανομής, οργάνωση πωλήσεων, διαδικτυακό – ηλεκτρονικό μάρκετινγκ, εξυπηρέτηση πελατών.

Ένα ολοκληρωμένο πλάνο θα πρέπει να αποτελεί οδικό χάρτη που να καλύπτει όλους τους σχετικούς τομείς.

attentionΠολλές ΜΜΕ αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν την σημαντικότατη συνεισφορά ενός σωστά τεκμηριωμένου Πλάνου Μάρκετινγκ στις προσπάθειες μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της επιχείρησης.

Το μάρκετινγκ είναι, πρωτίστως, το εργαλείο για αποτελεσματικό κτίσιμο της μάρκας και η ‘μάρκα’ είναι για πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις το πιο δυνατό περιουσιακό τους στοιχείο.

Δημόσιες Σχέσεις (PR):

Μάρκετινγκ και Δημόσιες Σχέσεις είναι ξεχωριστές αλλά ‘συμπληρωματικές’ επιστήμες

Ο τομέας των δημοσίων σχέσεων, παρότι ‘αυστηρά ομιλούντες’ αποτελεί ξεχωριστή επιστήμη από το μάρκετινγκ, περιλαμβάνεται σε ένα ολοκληρωμένο Πλάνο Μάρκετινγκ.

Ένα ξεχωριστό πλάνο δημοσίων σχέσεων είναι απαραίτητο μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων εταιρειών ή για οργανισμούς όπου οι Δ.Σ. αποτελούν τον πυρήνα των προσπαθειών προώθησης.

 

Διερωτάστε πως οι υπηρεσίες μου μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας;

Επικοινωνήστε μαζί μου ΤΩΡΑ!

Αναφέρετε με λίγα λόγια τι σας απασχολεί, για πoιο θέμα θα θέλατε περισσότερες πληροφορίες.
Θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

write

Φόρμα Επικοινωνίας